Una mica d’Història de la BQB

Els lligams

Pel mes de març de 2004, ara fa 13 anys, un grup de pares i mares va plantejar a l’AMPA del C.E.I.P. El Turonet muntar un cor de gospel com una activitat més de l’AMPA.

Elena Sabater, en aquell moment la President de l’Ampa, va contactar amb un jove professor de música d’institut que va acceptar el repte d’engegar una coral d’aficionats sense coneixements musicals (em refereixo als cantaires).

El primer concert

El primer concert es va fer el 23 de juny del 2.004 a la festa de fi de curs de El Turonet. El segon va ser per Nadal a la mateixa escola a on, naturalment, vam cantar nadales. Al poc temps, Óscar Altide, que així es deia (i es diu) el Director, va proposar la fusió del nostre grup del Turonet amb un petit grup de gospel que ell dirigia a Bellaterra. De la fusió del nom de les dues poblacions ve el nostre nom.

Quans erem i som

Al començament érem ser unes 15/18 persones del Turonet i mitja dotzena de Bellaterra, cantàvem amb partitures, però al poc temps, l’ Oscar va proposar que les havíem de deixar i es va notar un canvi important en la dinàmica, la expressió i el seguiment de les instruccions del Director.

La BQB ha anat creixent fins arribar a les 68 persones a l’estiu de l’any passat. Actualment som 50 cantaires amb una distribució molt equilibrada entre cordes:

  • 10 Soprans
  • 11 Mezzos
  • 11 Contralts
  • 9 Tenors i Tenores i
  • 9 Baixos.

Mai havíem tingut una proporció tant equilibrada. Ni tants homes!  Ara 16! La BQB té ja més ex-cantaires que cantaires.

De totes les persones que han passat per la BQB guardem un record personal: sigui per la seva veu, pel seu esperit de col·laboració o per el seu carisma, però Tere Fernández mereix menció especial per la singularitat de la seva veu.

Dels 50 cantaires, 22 son de Sant Quirze del Vallès, 19 de Sabadell i 9 d’altres poblacions.

Jordi Valls es va apuntar a la BQB per cantar (pertany als Baixos), però al poc temps va refrescar els seus coneixements de piano i, com podeu comprovar ha fet progressos increïbles, hem perdut un baix, però hem guanyat un pianista.

Si analitzem les etapes de la BQB per els músics, al començament comptàvem amb Jordi Valls al teclat, Esteve Urpina (bateria), Alex Suné (Baix) i Toni Tortosa a la guitarra elèctrica. Oriol Hernàndez va rellevar a Alex al Baix i Jordi Pascual a Esteve Urpina amb la bateria.

Posteriorment Joan Carles Patino va cobrir la marxa d’en Toni Tortosa i així hem arribat a l’equip actual: Jordi Valls, Jaume Clotet, Jordi Espigulé i Joan Carles Patino.

On assajavem

La BQB va assajar durant molts anys al Turonet, després a la Masia de Can Feliu, posteriorment, al 2016, al Lola Anglada i, des d’aquest 2017, al Celler de Can Barra.

Fites

Les fites més significatives de la BQB han estat:

  • El Concert del cinquè aniversari celebrat a l’Auditori de Sant Cugat el 21 Novembre de 2009.
  • L’Intercanvi amb el Cor Baraka la Setmana Santa a l’abril de 2011 quan vam anar a Radolfzell.
  • La estada que vam fer a Sant Quirze la setmana Santa del 2012 amb el cor Baraka
  • El Concert del desé aniversari al Centre Cultural de Terrassa el 9 de maig de 2015 a benefici de La Trobada.
  • L’intercanvi amb la Coral Poupre Noire de Gap (França) la Setmana Santa de 2016 quan vam anar a Ribiers.

Per cert, rebem al cor Poupre Noire d’aqui a 4 setmanes a Sant Quirze a on passarem un cap de setmana de treball musical que acabarà amb un concert conjunt de les dues corals el diumenge 4 de juny als jardins del Celler de Can Barra.

Els que queden

El concert d’avui diumenge 7 de maig a El Turonet és el que fa 113 de la nostra petita història i, actualment, només quedem 6 pares i mares de la etapa inicial al Turonet: Jordi Gené, Jordi Solé, Joan Villoldo, Jaume Viñeta, Montserrat Constantí  i jo. Andreas Manz, també antic pare del Turonet, s’acaba d’incorporar al cor i en Vicenç Serra és l’únic que queda de Bellaterra.

Com a Entitat Cultural de la nostra vila, la BQB rep el suport de l’Ajuntament de Sant Quirze.

P.S.: Per cert, ja estem pensant en el 15è aniversari . . .

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada